Pécs városa

Elhelyezkedés:
Pécs városa Magyarország déli-délnyugati részén helyezkedik el, a horvát határ közelében. Északról a Mecsek hegység, délről pedig sík vidék határolja. A város egyes településrészei felkúsznak a hegy leejtőire és völgyeibe, erdőségek és szőlők határába. A megyei jogú város Baranya megye székhelye. Földrajzi helyzetéből adódóan rendkívül előnyös klímával rendelkezik, magas a napsütéses órák száma, ugyanakkor fülledt nyári napokon az észak felé védelmet nyújtó Mecsekről meginduló légáramlás tisztítja és hűti a levegőt.

Helytörténet:
A várost a II. század elején rómaiak alapították, Sopianae néven, és a IV. századra jelentős központtá vált. 1009-ben Szent István Király püspökséget hozott itt létre, a XIV. században pedig Nagy Lajos király megalapította itt az ország első egyetemét, amely még ma is működik. A középkorban Pécs városát Janus Pannonius a magyar humanizmus művészeti életének egyik kiemelkedő központjává tette. A török hódoltság idejéből gazdag építészeti emlékek maradtak fenn. 1780-ban szabad királyi városi rangot kapott Mária Teréziától, amit erőteljes polgárosodás és gazdasági fejlődés követett. A XIX. század első felében a város már olyan világhírű iparcikkekkel jeleskedett, mint a Littke-pezsgő, az Angster-orgona és a Zsolnay-kerámia. A város 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa lett, amelynek keretében további kulturális beruházások valósulnak meg.

Látnivalók:
Magyarország egyik legrégebbi, műemlékekben is rendkívül gazdag településén számos látnivaló várja vendégeit.

A IV. századból származó ókeresztény temetői épületegyüttes, a sírkamrák, a belváros északnyugati részén találhatók, a székesegyház közelében, és 2000 vége óta részét képezik az UNESCO Világörökségnek.

A pécsi székesegyházat, amelyet vártemplomnak és bazilikának is neveznek, Szent István király idejében alapították, külső- és belsőépítészete több évszázad stílusjegyeit ötvözi: klasszicista, gót és neoromán.

A török hódoltság idejéből fennmaradt, a város főterén álló Gázi Kászim pasa dzsámija ma a Belvárosi plébániatemplom otthona, azonban őrzi még az iszlám építészet jellegzetességeit.

A Zsolnay porcelángyár területén a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt keretén belül Zsolnay Kulturális Negyed épül, ahol a Míves negyedben történeti kiállítás és gyűjtemény lel otthonra, az Alkotó negyed kulturális intézményeknek és fesztiváloknak ad majd otthont, a Gyermek és Családi negyedben pedig Planetárium, valamint tudomány és technika háza kerül kialakításra.

A Múzeum utca:
A Káptalan utcát Múzeum utcának is nevezik, mivel az utca épületeinek többsége múzeum. Itt található a Reneszánsz Kőtár, a Zsolnay Kerámia Kiállítás, az Amerigo Tot Múzeum, a Victor Vasarely Múzeum, a Mecseki Bányászati Múzeum, a Múzeum Galéria, a Modern Magyar Képtár, a Schaár Erzsébet: Utca, a Nemes Endre Múzeum, valamint a Martyn Ferenc Múzeum.

Programlehetőségek:
A Mecseki Kisvasút a város állatkertje és vidámparkja között szállít vendégeket, az ország legrövidebb vonalán, 570 méteres távon. Az állatkert és akvárium-terrárium különleges látnivalóihoz tartoznak a Falabella minilovak, a szurikátavár-játék és a prérikutya-város. A vidámpark, amelyet a közeljövőben valószínűleg nosztalgia parkká alakítanak, még 1961-ben épült, így sajátos múltidéző hangulatot áraszt. A várostól 2 kilométerre, a 66-os út mellett, Árpádtetőn található a Mecsextrém park, amely erdei bobpályával, alpesi kötélparkkal, óriás tiroli csúszópályával, odú-tanodával, kéttornyú kötélpiramissal, gokarttal, lovaglási lehetőséggel, játszóházzal, mászófallal, kalandvárral, ugrálóasztalokkal, lövészettel és láthatatlan kiállítással várja vendégeit.

További programok:
A város kulturális élete zenei és képzőművészeti vonatkozásban is kiemelkedő. Operatársulata és szimfonikus zenekara is van, az évente megrendezett fesztiválok közé tartozik a Pécsi Egyetemi Napok, a Pécsi Napok, illetve a Pécsi Országos Színházi Találkozó, de rendszeresen tartanak itt Bordalfesztivált, Nemzetközi Felnőttbábfesztivált, Nemzetközi nyári Blues&Jazz Fesztivált, Rockmaratont, Sörmajálist és szabadtéri játékokat is. A városban öt színház előadásai látogathatók: a Janus Egyetemi Színház, a Pécsi Horvát Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a Pécsi Harmadik Színház, valamint a Bóbita Bábszínház. Gyűjteményei közé tartozik a múzeum utcánál felsoroltakon kívül a Csontváry Múzeum, valamint számos városi - és magángaléria képtára.

Vissza
Galéria