Orfű - Abaliget

Orfű


Kacskaringós szerpentineken, meredek emelkedőkön, lankás völgyeken, vadregényes tájakon keresztül vezet az út a Baranya megyei Hegyháton, a Mecsek hegység északnyugati vonulatánál található Orfűre.

 
Orfű öt település (Orfű, Bános, Mecsekrákos, Mecsekszakál, Tekeres) egyesülésével alakult ki. Nevét ("Orfeu") először 1332-ben egy oklevélben említik. Itt minden együtt van, hogy jól érezzük magunkat: csodálatos természeti környezet, aktív kikapcsolódási lehetőségek, végtelen nyugalom és friss levegő. Az ember úgy érzi magát, mintha egy képeslap valószínűtlenül szép tájára csöppent volna. Ez a környék a magyar tóvidék. A ma látható kiterjedt tórendszer helyén az 1960-as években még csak egy kis patak csordogált, melyet aztán az esővíz felduzzasztott, később pedig mesterségesen is tovább gerjesztették ezt a folyamatot.
 
A tavak közül az összesen 113 hektár vízfelületű Orfűi-, Pécsi- és Herman Ottó-tó a legjelentősebb. Az embernek elakad a lélegzete: az egész olyan, mintha valaki egy hatalmas üstben főzne. Dús erdők, ligetek, parkok várják a túrázót errefelé. Csak igazán gyakorlott kerékpározók vállalják ezeket a meredek emelkedőket, így jobb, ha az amatőrök inkább autóval vagy gyalog vágnak neki a túráknak.
Aki szeret lovagolni, vagy vadászni, az itt garantáltan jó helyen jár: Orfű környéke igazi paradicsom lesz számára.
 
Az ófaluban számos eredeti állapotában megmaradt, régi lakóházat láthatunk, de ne hagyjuk ki a Kemencés Udvart, Palkó Sándor mellszobrát, vagy a gazdag néprajzi gyűjteményt bemutató Tájházat sem! Orfű másik igazi látványossága a Malommúzeum, amelyben még ma is őrölnek búzát. Rendszeresen tartanak itt kenyérsütési bemutatókat, ahol megismerkedhetünk a kenyérkészítés hagyományos módjával.
 

Abaliget


Orfűtől csupán három kilométerre található a cseppkőbarlangjáról és denevérmúzeumáról híres Abaliget.

 
Eleinte csupán a barlang előürege volt ismert, melyet a falu első plébánosa pinceként használt. Ezért nevezik a helyiek Papliká-nak a cseppkőbarlangot. Aztán 1768-ban egy helyi molnár, Mattenheim József a szűk nyíláson keresztül felfedezte a barlang belsőbb üregeit. Azóta számtalan expedíció követte egymást, melynek következtében ma a barlang közel 500 méternyi része vezetővel látogatható, három nehezen járható mellékága azonban még így sem. Csodálatos, ma is fejlődő cseppkövek kísérnek minket a koromsötét, 97 %-os páratartalmú levegőjű, maximum 13,6 ◦C-os barlangban. Pollenmentes és gyulladáscsökkentő kalcium-ionokat tartalmazó levegője rendkívül kedvező a légúti problémákkal küzdő betegeknek. Számukra külön padokkal berendezett termet alakítottak ki. Igazi elvarázsolt kis vidék ez sötét barlangjaival, gőzölgő tavaival, izgalmas kanyargós útjaival. Teljesen elbűvöli, és rabul ejti azt, aki ide látogat.

Vissza
Galéria